13 Най-добри практики за дизайн на уебсайтове за 2019 г.

13 Най-добри практики за дизайн на уебсайтове за 2019 г.

wordpress SEO
profile picture for Angel

Aneliya

Desinger

Категория

Уеб Дизайн

Почти всеки може да създаде и управлява уебсайт с лекота в наши дни. Това е страхотно. Но това, че уебсайтът ви е на живо, не означава, че дизайнът ви е оптимизиран.

Защо дизайнът има значение? Отнема само 0,05 секунди на хората да формират мнение за вашия уебсайт. Да, прочетохте правилно - 50 милисекунди. По-голямата част от това мнение идва от дизайна.

Дизайнът също влияе върху вашата реализация, надеждност и в крайна сметка увеличава или нарушава успеха на вашия сайт. Нито един уебсайт не е перфектен, но целта ви трябва да бъде да направите уебсайта си възможно най-оптимизиран.

Ето и нещо, което трябва да се вземе предвид: 94% от отрицателните отзиви за уебсайтове са свързани с дизайна и 38% от потребителите ще спрат да се занимават с уебсайт, който има непривлекателен дизайн. След лошо впечатление, 88% от потребителите е малко вероятно да се върнат към същия уебсайт. Това важи почти за всеки. Така че, ако вашият уеб дизайн не е оптимизиран за UX, това ще бъде пагубно за вашия успех.

От друга страна, добре проектирани уебсайтове процъфтяват. По-вероятно е посетителите да споделят, да се наслаждават на своите преживявания и да се връщат в бъдеще отново на същия сайт. Скорошно проучване показа, че 77% от агенциите споделят, че лошият дизайн на уебсайт е най-съществената слабост на техните клиенти.

Много фактори влизат в проектирането на уебсайт. Това са тринадесетте най-важни елемента, които трябва да поставите приоритет през 2019 г. Ако следвате тези най-добри практики, ефективността на вашия сайт ще се подобри драстично.


1. Минимизирайте текста

Спрете да пълните страниците си с прекалено много текст.

Очевидно, ако пишете блог публикация, в страницата ще има много текст – но не за това ще говорим тук. Говорим за броя на думите на началната ви страница и на целевите ви страници. На тези страници трябва да има минимално количество текст. Това е основен проблем, който се отчита, при анализиране на уебсайтове.

Разбира се, имате много да кажете. Искате да разкажете на посетителите на вашия уеб сайт за вас, вашата компания, вашата марка и вашите продукти. Това е добре. Просто трябва да научите как да разказвате тази история само с няколко изречения - или още по-добре, само с няколко думи.


2. Не разказвайте, а покажете!

Визуалните изображения не само ви помагат да разчупите написаното съдържание, но могат да предоставят и по-задълбочено обяснение без използването на текст. Вместо да обяснявате нещата на посетителите на уебсайта си, можете просто да ги покажете. Те ще разберат по-пълно за по-кратко време.


seo plugin

Например, да кажем, че вашият уебсайт продава бръсначи, остриета, кремoве за бръснене и други продукти за бръснене за мъже. Работите по абонаментен бизнес модел и доставяте тези продукти на клиентите си месечно. Дизайнът на вашите продукти е много красив - те са изработени от резбована твърда дървесина и са достатъчно красиви и качествени, за да ги подарите като подарък.

Вместо да навлизате във всички тези подробности на началната си страница, можете просто да имате снимка на тези продукти с текст, който казва нещо като „доставено до вратата ви“. Посланието ви достига до клиентите само с 4 думи. Разбира се, можете да влезете в повече подробности, колкото по-навътре посетителят влиза в страниците ви, но не е необходимо дълго описание на текста.

3. Използвайте кратки изречения

Кратките изречения са по-лесни за четене.

Ако бомбардирате посетители с текст по целия екран и затрудните четенето на тези изречения, те няма да знаят откъде да започнат да четат и няма да могат да усвояват съдържанието ви.

Смесете го. Ако имате нужда от дълго изречение, следвайте го с кратко. Разнообразието помага.


4. Опитайте с по-кратки абзаци

Използвайте паузите между абзаците във ваша полза. Добре е да пишете по-дълги абзаци, но е добре да поддържате абзаците от началната си страница до няколко изречения.

Започвайте всеки параграф с нова информация, така че ако някой превърта, да може бързо да прецени дали трябва да прочете този параграф.

Елиминирането на ненужния текст на страниците ви намалява затрудненията и ви дава повече място да поставите акцент върху вашия призив за действие.


5. Направете своя CTA ясен и очевиден

CTA не трябва да бъдат погребани. Те трябва да бъдат големи, смели, въздействащи и ясно да се открояват и подсказват какви следващи действия трябва да предприемат вашите посетители.

Само 47% от уебсайтовете имат CTA бутон, който може да бъде забелязан за по-малко от три секунди. Така че имате шанс да попаднете в групата, на която отнема повече време. Това не е категорията обаче, в която искате да участвате. Не можете да управлявате реализациите без ефективен CTA бутон.

Ето още нещо, което трябва да се има предвид: 72% от фирмите нямат CTA на вътрешните си страници. Това е основен недостатък в дизайна. Не можете да очаквате посетителите да се върнат към началната ви страница, за да конвертират.

seo plugin

Разгледайте този CTA от Netflix

Вижте колко е прост този дизайн. На екрана има минимален текст, така че съобщението е ясно.

В резултат на това CTA „ регистрирайте се“ се откроява. Всъщност Netflix дори го поставя на повече от едно място на екрана.

6. Подсилвайте действията с познаване

Ако съобщението ви е едно и също, вашата CTA трябва да бъде същата. На всяка една страница.

Помислете как хората навигират в уебсайта ви - дори и да настроите определен поток, не всеки ще кацне на страница ви и ще конвертира за секунди. Те могат първо да разгледат малко.

Например, да кажем, че имате уебсайт за електронна търговия. Не трябва да променяте бутона за CTA от страница на страница, което ще изглежда така:

Начална страница: Поръчайте сега

Страница с категории: Купете днес

Страница на продукта: Кликнете за покупка

Ако посетител види един от тези бутони на началната ви страница, другият на страница с категории и третият на страница с продукти, няма да успеете на повлияете на потенциалния купувач. Вместо това следвайте примера на световен лидер като Apple. Ето как изглежда началната страница на Apple:


seo plugin

Веднага виждате, че е много просто. На екрана има много малко количество текст и един представен продукт.

Продуктът има заглавие, кратко описание , последвано от опция: Научи повече

Това е.

Сега нека да видим какво се случва, когато продължим да превъртаме.

seo plugin

Това е абсолютно същия формат, но за друг продукт.

След кратък текст ни се предлага същия бутон, разположен на едно и също място над изображението. Това все още е на началната страница.

За добра мярка, нека преминем от началната страница към страницата с продукти, за да видим дали този модел продължава.

seo plugin

Страницата за таблети има същия модел. Това е последователно на всяка страница, за всеки продукт. Така подсилвате действията с фамилиарност.

Трябва да приложите този принцип на проектиране и към вашия уебсайт. Той излиза извън бутона на CTA. Идеята е този вид „подсилване“ да има с възможно най-много елементи.

7. Опростете навигацията

Не трябва да е трудно за посетителите на уебсайтове да намерят какво търсят на вашия сайт.

Отделете малко, за да се поставите в обувките им. Те разглеждат вашия уебсайт поради определена причина. Може би искат да купят нещо, да получат повече информация или да видят какво можете да предложите. Каквато и да е тази причина, ако не успеят да я изяснят бързо, те ще си тръгнат.

Просто има твърде много конкуренция. Потребителите нямат причина да се примиряват със сложна навигация в уебсайта. Всичко, което трябва да направят, е да напуснат сайта Ви и да намерят това, от което се нуждаят някъде другаде.

Не се опитвайте да изобретите колелото със сложен дизайн. Придържайте се към стандартния формат.

Например, 88% от уебсайтовете основното навигационно меню е разположено хоризонтално в горната част на всяка страница. Ако менюто ви е някъде другаде, това ще обърка посетителите ви.

Нека продължим да говорим за менюто, тъй като това е основен навигационен шлюз. Колкото по-малко са опциите в менюто, толкова по-добре. В противен случай ще бъде твърде трудно хората да намерят това, от което се нуждаят. Тази концепция е известна като Закон на Хик.

seo plugin

Колкото повече опции дадете на някого, толкова повече време ще им отнеме да вземат решение. Ето защо сложните дизайни и навигации ще смажат вашите проценти на реализация.

Има известен експеримент за това, наречен „проучване на сладкото“, който обсъжда парадокса на избора.

Експериментът е проведен в местен магазин за хранителни стоки. На потребителите бяха представени 24 конфитюри за проба в единия ден и 6 конфитюра на следващия ден. По-големият избор в първия ден привлече 60% от купувачите, но едва 3% от тези хора направиха покупка. По-малкият избор от 6 конфитюра на втория ден привлече 40% от купувачите, но 30% от тях направиха покупка.

Чрез ограничаване на избора реализациите бяха десет пъти по-високи. Същата концепция може да се приложи към навигацията на уебсайта Ви.

Намерете начини да премахнете ненужните опции в менюто. Например, вместо да имате бутон „начало“, просто използвайте логото на уебсайта, за да се свържете обратно към началния екран.

Вижте началната страница на Spotify


seo plugin

Дизайнът е супер чист. Опциите на менюто са изключително ограничени. Това улеснява посетителите да изберат селекция, която да отговаря на техните нужди.

Избрах този пример, защото той също следва най-добрите практики за уеб дизайн, които вече обсъдихме. На екрана има минимален текст, а CTA е ясен и очевиден.

Този тип дизайн прави почти невъзможно посетителите на уебсайтове да се изгубят или объркат, когато навигират.

За тези от вас, които имат много опции на вашия уебсайт, като например магазин за електронна търговия, можете да добавите лента за търсене, за да опростите процеса на навигация, без да използвате сложно меню.

8. Оптимизирайте дизайна си за мобилни устройства

Според класацията на Alexa, 80% от топ сайтовете са оптимизирани за мобилни устройства. Това е така, защото мобилното сърфиране се превръща в новото нормално.

Просто погледнете тези тенденции от Statista.

seo plugin

Повече от половината уеб страници по света се обслужват на мобилни телефони. Мобилният интернет трафик надмина официално използването на работния плот. Тази тенденция продължава да се увеличава.

Ето още нещо, което да имате предвид. 57% от хората не препоръчват бизнес на други хора, ако тази компания има лош дизайн. Да накарате клиентите си да препоръчат вашата марка на другите определено е нещо,на което трябва да дадете приоритет.

94% от хората ще преценят уебсайт въз основа на отзивчив дизайн. Така че, ако елементите на дизайна на уебсайта ви не реагират, те трябва да бъдат коригирани или премахнати незабавно.

Уебсайтът, оптимизиран за мобилни устройства, е не само от съществено значение за потребителското преживяване, но е важен и за вашите SEO цели.

Търсачките разпознават това и награждават сайтове, които са оптимизирани за мобилни устройства. Google знае, че 87% от собствениците на смартфони използват своите устройства, за търсене в Интернет поне веднъж на ден. Резултатът: 70% от резултатите на първата страница в Google са оптимизирани за мобилни устройства.


9. Приоритизирайте SEO

Накратко се спряхме на тази тема по-рано, когато говорихме за оптимизирани сайтове за мобилни устройства. Но всичко, което правите на сайта си, трябва да бъде насочено към вашето SEO.

93% от всички интернет преживявания започват с търсачка. Така че вашата SEO стратегия трябва да надхвърля простото добавянето на ключови думи към публикациите в блога ви.

Ако не се съсредоточите върху SEO, това ще ви постави в неизгодно положение за вашите конкуренти. Миналата година това бяха основните SEO приоритети за бизнеса.

Както можете да видите, оптимизацията на сайт се класира на второ място в списъка. Това е свързано с уеб дизайна. Затова разгледайте елементите на страницата си.

Създайте карта на XML. Това ще улесни търсещите машини да анализират съдържанието на вашия уебсайт. Картата на сайта ще покаже на роботите местоположението на страниците на вашия сайт, кога страницата е била последно актуализирана, честотата на актуализиране и връзката с другите страници на вашия сайт.

Правилната карта на сайта показва на Google, че нямате дублирано съдържание, което може да повреди вашето SEO.

Когато проектирате своя сайт, трябва да сте сигурни, че архитектурата има и логическа йерархия.


10. Следете скоростта на зареждане на страницата си

Знаем какво мислят някои от вас. Какво общо има скоростта на зареждане на страниците с уеб дизайна? Всичко.

Разбира се, времето за зареждане е свързано с хостинг план на вашия уебсайт, сървър, трафик и неща от този характер. Изборът на дизайн обаче може да повлияе и на времето за зареждане.

Всеки път, когато добавяте елемент към вашия сайт, особено изображения, видеоклипове и други сложни медийни файлове, времето за зареждане се повлиява.

Бавното зареждане води до високи проценти на изоставяне. Не можете да пренебрегнете това. Ако страниците ви отнемат твърде много време за зареждане, това ще бъде голям проблем.

Освен това 40% от хората изоставят уебсайтове, които се зареждат повече от три секунди. Да, три секунди. Това е всичко, което имате, или ще загубите 40 от всеки 100 посетители.

И три секунди не винаги са достатъчно добри - 46% от хората очакват страниците да се заредят за две или по-малко.

И така, как можете да приложите това към вашия уеб дизайн?

• Намалете размерите на вашите изображения.

• Възползвайте се от инструментите за кеширане на браузъра.

• Намалете HTTP заявките.

• Подобрете вашия TTFB (време до първия байт).

• Минимизирайте и комбинирайте вашите файлове.

Има много инструменти, достъпни онлайн, които да ви помогнат да постигнете тези неща. Например, вижте приставката за WordPress Rocket като ресурс за минимизиране и комбиниране на вашите файлове. Използвайте инструмента Page Speed Insights от Google, за да ви помогне да наблюдавате времето за зареждане, когато правите промени в дизайна на уебсайта си.


11. Изберете цветова схема, която да отговаря на вашата маркова стратегия

Изборът на цвят, който правите за уебсайта си, е по-важен, отколкото си мислите.

Проучванията показват, че продуктите се оценяват за по-малко от 90 секунди. Вашият уебсайт може да се разглежда като продукт. 90% от това решение се основава единствено на цветовете.

Най-добрият начин да изберете цветовата схема на уебсайта си е чрез брандиране. Вижте вашето лого. Съчетават ли се цветовете на вашия уебсайт с тези на вашата марка?

Изследванията показват, че цветовете могат да увеличат разпознаваемостта на марката с до 80%.

Ето пример. Помислете за Starbucks.

Когато чуете името на марката, със сигурност вече имате изображение в главата си. Може би това е логото, табелата или местоположението на магазина.

Свързвате ли някакви цветове с това име? Нека да разгледаме уебсайта им.


seo plugin

Не е изненадващо, че те се придържат към зелената цветова схема.

Този избор на дизайн съответства на тяхното лого и имидж на марката, което подсилва това, което потребителите вече свързват с марката. Ако поддържате нещата последователни, няма да има объркване. Би било странно, ако посетите този уебсайт и цветовете бяха жълто и червено. Това няма нищо общо с марката им.


12. Непрекъснато провеждайте A / B тестове

Когато става въпрос за дизайна на вашия уебсайт, не можете просто да го настроите и да го забравите.

Както казахме по-рано, нито един уебсайт не е перфектен. Винаги има начини да подобрите дизайна си.

Ето защо трябва да провеждате A / B тестове.

seo plugin

Ето няколко бързи предложения, за да започнете в правилната посока:

• Тествайте местоположението на вашия CTA бутон

• Тествайте цвета на вашия CTA бутон

• Тествайте копието на CTA

• Тествайте изображенията, които използвате на главните страници

• Тествайте текстовите вариации на текста на екрана

• Тествайте размера на вашата навигационна лента


13. Използвайте ключови точки

Вместо да добавяте абзаци и да пишете в дълги форми, помислете за използването на списъци. В тези списъци използвайте ключови точки.

seo plugin

Проучванията показват, че повече хора ще разгледат списъци с подточки точки, отколкото други формати.


Заключение

Ако кажем, че дизайнът на уебсайта е важен, това би било подценяване. Вашият избор на уеб дизайн в крайна сметка ще повлияе върху това дали вашият сайт ще е успешен или не.

Всеки уебсайт може да бъде подобрен. Използвайте този списък като ръководство или като ресурс, за да ви помогне да направите тези подобрения.

Не се притеснявайте. Не казваме, че трябва да внедрите всички тези дизайнерски предложения за една нощ, но все пак трябва да започнете някъде.

Но тези идеи не идват от нищото. Всичко в този списък е подкрепено от изследвания и статистика, свързани с принципите на дизайна. Няма значение дали уебсайтът ви е чисто нов или е от десетилетие. Това са най-добрите практики за уеб дизайн, които трябва да следвате през 2019 г.

Сподели:

Етикети:

Последни Публикации